ANDERSONVILE, LINCOLN SQUARE AND RAVENSWOOD RESIDENTS MEET WITH METRA

Metra Rail ChicagoLocal residents, home owners, and business owners in Andersonville, Ravenswood and Lincoln Square in Chicago, met with Metra representatives on June 29 and reviewed plans for the new Ravenswood Station.

The location and design of the new station is the remaining piece of the puzzle to be revealed regarding the new transit oriented development, which is planned for the north side of Lawrence at Ravenswood. The development will ultimately improve our home values, as transit is a key factor in determining value. Follow the story on Twitter.

The new Metra station will provide amenities such as overhead coverage, warming shelters, improved lighting, and landscaping, along with a ticket office and vendor space, ramp access and stairs. There will be two ADA accessible entrances at Lawrence and Ravenswood, along with a new rider/pedestrian tunnel planned for the area of Ainslie and Ravenswood,   that will link the station with a new five level parking structure.

It is part of Metra Union Pacific’s North line $80 million project to replace bridges, trestles and walls that are over 100 years old. Construction of the platforms and station will begin on the west side of the tracks, with east side to begin in 2012.

What’s not to like about being able to wait for your train in a well lit area that is sheltered from the elements, instead of standing out on the platform in the wind and rain and cold? And how about the handicapped accessible ramps and stairs, and the ticket office?

What’s not to like about getting off the train at Ravenswood, purchasing your groceries or your take- out meal at the new Mariano’s gourmet grocery store, and dining al fresco at the sidewalk café. Then walking steps to your car or bike, and heading home?

How about working out at the new health club, then sitting outside on the terrace, and enjoying the view from the green roof?

To be honest, there are a few homeowners on the east side of Ravenswood, north of Lawrence, concerned about the potential for increased noise, traffic and pollution, as the station stop is moved north of Lawrence. It appears however, that the glass enclosed structure with warming stations at both ends, is designed to minimize the amount of noise and pollution.

Maggie Finegan, Move with Maggie Team

© 2010 Commuter Rail Division of the Regional Transportation Authority

Speak Your Mind